Madu HPA diambil daripada negara Iran yang bersumberkan daripada
pohon-pohon kurma, zaitun dan tiin. Kandungan airnya kurang
daripada 17%. Madu yang mempunyai kandungan air yang tinggi
melebihi 17% mudah terjejas oleh yis (yang boleh menyebabkan
berlakunya proses penapaian). Akibatnya madu menjadi masam dan
mengeluarkan gas. Itu yang kadang-kadang boleh meletup tu.
Ingat! yang meletup tu dah hilang keasliannya walau pun asalnya asli.
Disini diberikan beberapa tips untuk mengenal madu yang benar-benar
asli.
1. Madu asli lebih tumpat daripada air. Apabila dicampur dengan air
biasa dalam satu gelas ia tidak cepat larut malah ia terus jatuh ke
dasar gelas.
2. Bila dititis atas kertas ia tidak akan meninggalkan kesan apabila
dilap.
3. Celupkan kepala macis ke dalam madu. Kepala mancis yang terkena
cairan madu masih boleh dinyalakan bila digesek.
4. Madu asli akan membentuk heksagon di dalam air yang tak dikacau.
sumber: DuniaHerbaHPA.net
No comments:
Post a Comment